1.05.10 г.

Нейно Величество Копирната машина



Добре дошли в офиса. Големият офис! Белият ковчег на хората с белите якички. Там, където цари бяла тишина, осквернена единствено от глухия рев на Нейно Величество Копирната машина.

Всеки, докоснал се до това свещено място, няма как да не остане заслепен от силната божествена светлина, обливаща белия рай. Голям бял стенен часовник чинно отброява всяка стъпка на белите якички, пълзящи като мравки около огромната копирна машина и мълчаливо подреждащи лист след лист.

Като по закон белите якички се явяват да докладват на Нейно Величество всичко, което се случва в техния бял и лишен от емоции свят. Проект след проект, доклад след доклад, таблица след таблица. Нейно Величество е ненаситна. Тя иска да знае всичко – дори и най-съкровените тайни на всяка една от послушните бели якички. Любовни писма, данъчни декларации, брачни договори - нищо не убягва от погледа на лакомия бял титан.

Царството на Нейно Величество е подчинено на реда и шаблона. Всеки ход на белите якички е изчислен, премерен и одобрен от поне две инстанции. Никой не си позволява да оспорва култа към копието. Оригиналите са абсолютно забранени, тъй като поставят под въпрос цялата идеология на Нейно Величество Копирната машина. Ако някоя заблудена бяла якичка случайно направи нещо оригинално, то се анатемосва и изгаря ритуално. За назидание на всички останали смутени бели якички, провиненият публично се наказва. 3 дни затвор в тонер касетата!

Черната тонер касета. Най-страшното наказание в бялото царстство на офиса. Кошмар за всяка бяла якичка. И най-смелите внимават случайно да не направят нещо оригинално, за да не попаднат в тъмната бездна и да бъдат посипани с черен графитен прах.

Но един ден токът ненадейно спря, а Нейно Величество Копирната машина замлъкна сред купчина бели листи, обсипана със собствения си графитен тонер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар